ChemPoint - Product ArticlesChemPoint - Product Articles

  Dowcal voor voedseltoepassingen

  Dowcal warmteoverdrachtsvloeistof wordt door verschillende bedrijven in de voedingsindustrie gebruikt voor het koelen en invriezen van voedingsmiddelen en dranken. De toepassingen voor deze geremde glycol-warmteoverdrachtsvloeistoffen zijn invriezen door onderdompeling, het koelen van vloeibare voedingsmiddelen en fermentatiekoeling. Tegelijkertijd wordt het ook gebruikt voor het ontdooien van apparatuur en het ontvochtigen in bepaalde toepassingen zoals het ontdooien van bijvoorbeeld koelbatterijen en de vochtigheidscontrole bij o.a. vleesverpakkingen.

Toepassingen en voordelen van Dowcal voor voedseltoepassinge


Dowcal-warmteoverdrachtsvloeistoffen bieden verschillende voordelen bijvoorbeeld als oplossing voor warmteoverdrachtsvloeistoffen voor toepassingen in de voedingsindustrie. Dowcal-glycolvloeistoffen hebben aangetoond dat ze de procesefficiëntie kunnen verbeteren, de levensduur van de apparatuur kunnen verlengen dankzij het bijdragen aan een grotere systeemzuiverheid en veiligheid.


Dowcal-warmteoverdrachtsvloeistoffen hebben de voorkeur van de meeste bedrijven vanwege het feit dat ze als niet ontvlambaar worden beschouwd, geur- en kleurloos zijn, corrosie in warmteoverdrachtssystemen bestrijden, een lage toxiciteit hebben vergelijkbaar met glycerine en een goed warmteoverdrachtvermogen bieden en vorstbescherming met een zeer lage vluchtigheid.


Andere onderstaande problemen ontbreken in vergelijking met DOWCAL™ wanneer het doel is om voedsel- en drankproducten te bevriezen / koelen en apparatuur en faciliteiten te ontdooien / ontvochtigen.


Gewoon water: Alleen effectief bij temperaturen boven 1°C, daarom niet geschikt voor warm water en vriestoepassingen, het is vanwege zijn corrosiviteit in veel gevallen niet de optimale keuze.

Ongeremde glycolen: Ze zijn niet geschikt voor vries- en ontdooitoepassingen omdat glycolen oxideren in de aanwezigheid van lucht, wat tot corrosie leidt.


Alcohol: Het is brandbaar en vluchtig, met alle bijbhorende risico’s.

Ontdooien met hete lucht/gas, elektrischiteit: Relatief duur in gebruik door hoog energie verbruik.
 

De voordelen van Dowcal N & Dowcal 100 in voedseltoepassingen


DOWCAL™ N en DOWCAL™ 100 bieden specifieke voordelen in de voedingsindustrie, zoals lage orale toxiciteit, vrijwel afwezigheid van vloeistofgeur of -smaak, lage corrosiviteit, gemakkelijke vloeistofanalyse en remming, snelle vriesprestaties, betrouwbare temperatuurregeling, lage ontvlambaarheid, geen zelfontbrandingsgevaar, gemakkelijke regeneratie een eenvoudig systeemonderhoud.
 

Toepassingen voor koelen en vriezen

 
 • Koelen van vloeibaar voedsel

DOWCAL™ N wordt gebruikt voor het koelen van vloeibaar voedsel en wordt veel gebruikt door brouwerijen, wijnmakerijen, zuivelfabrieken en fruitverwerkers om vloeibaar voedsel te koelen tijdens de verwerking. Het gebruik bij de verwerking van dranken biedt betrouwbare temperatuurregeling en lagere temperatuurmogelijkheden als een 30% tot 45% oplossing Dowcal door koelspiralen wordt gecirculeerd.
 
 • Fermentatiekoeling

DOWCAL™ wordt gebruikt door o.a. brouwerijen en wijnmakerijen om fermentatie- en worttanks te koelen, wordt Dowcal N gekoeld in een primaire koeleenheid en vervolgens gecirculeerd door spiralen die ondergedompeld zijn in en/of aan de buitenzijde van de tank zijn gewikkeld. Aangezien warmteoverdrachtsvloeistof in geval van lekkages in contact kan komen met drank, is de vloeistof geurarm, giftig en smaakloos. Ook heeft DOWCAL™ N geen invloed op het schuimen en de fermenterende eigenschappen van bier of wijn. Het lage temperatuurvermogen maakt het mogelijk om CO2 terug te winnen, dat wordt gegenereerd tijdens het fermenteren, en dit kan later in het bottelproces worden her-gebruikt.
 
 • Invriezen door onderdompeling van verpakt voedsel

Dowcal wordt gebruikt voor invriezen door verwerkers van verpakt vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, groenten en fruit. Dowcal N zorgt voor sneller invriezen van voedsel dan het invriezen via bijvoorbeeld lucht, dus de productiesnelheid wordt verhoogd, ook de hogere snelheid waarmee het bevriest vermindert het aantal bacteriën op het oppervlak, wat de houdbaarheid van producten verbetert.
Bij een invriesproces door onderdompeling wordt voedsel stevig verpakt en verzegeld in lucht- en waterdichte zakken. Ten tweede wordt het ondergedompeld in een vriesbad bij -11°C met 40% tot 50% DOWCAL™ N opgelost in water.
 
 • Verpakken van koolzuurhoudende dranken

Voordat koolzuurhoudende dranken worden gebotteld worden deze gekoeld om verlies van koolzuurgas te voorkomen. Bij bijvoorbeeld de champagneproductie worden omgekeerde flessen gerijpte champagne ondergedompeld in een gekoeld bad met DOWCAL™ N, waarbij de inhoud in de hals van de fles wordt bevroren. Dit houdt bezinksel vast waardoor deze kan worden verwijderd. Consistente productkoeling wordt bereikt doordat Dowcal zorgt voor een eenvoudig te bedienen en onderhoudsarme systeemapparatuur.
 
 • Blaasvormen van plastic flessen

Om plastic flessen te blazen, moeten verpakkingsbedrijven hun mallen koelen. DOWCAL™ N is de optimale oplossing omdat deze bij lagere temperaturen vloeibaar blijven dan gewoon water. DOWCAL™ koelt veel sneller af waardoor de productie toeneemt.
 
 • Ijs productie

DOWCAL™ N is ook een geweldige oplossing voor de productie van ijs, met name doordat het water sneller kan worden bevroren.

 

Toepassingen voor ontdooien en ontvochtigen

 
 • Koelspiraal ontdooien

In inloopvriezers, koel units, vriestunnels en korvenvriezers kan vocht uit de lucht condenseren op koelspiralen en kan er een rijplaag ontstaan. Naarmate dit toeneemt werken compressormotoren harder om de juiste temperaturen te kunnen handhaven en zal de koelefficiëntie eronder lijden. Om deze rijplaag te verwijderen en vorstvorming te voorkomen, worden koude oplossingen van 35% tot 50% van DOWCAL™ N-vloeistof of 40% tot 50% oplossingen van DOWCAL™ 100-vloeistof rechtstreeks op het oppervlak van de koelspiralen worden gesproeid. Dit sproeien kan continu zijn of enkel indien dit nodig is. De glycolen mengen zich met condensatie uit de spiralen, waardoor het vriespunt van het water wordt verlaagd en de vorstvorming wordt voorkomen.
 
Omdat deze producten speciale corrosieremmers bevatten, minimaliseren de DOWCAL™ N- en DOWCAL™ 100-vloeistoffen de corrosie van de spiraal. Ze zijn ook gemakkelijk te regenereren en opnieuw te concentreren, en de productie hoeft niet te worden onderbroken om ontdooiprocedures te laten plaatsvinden. Ontdooisystemen met DOWCAL™  N en DOWCAL™ 100 vloeistoffen zijn eenvoudig te bedienen en te onderhouden.
 
 • Vochtigheidscontrole

Om een constante relatieve vochtigheid in werk- en opslagruimten te handhaven sproeien vleesverpakkers, producenten van worst en vleeswaren en slachthuizen DOWCAL™ N-vloeistof door de lucht die over de koelspiralen van de fabriek stroomt. De vernevelde glycol neemt vocht op uit de lucht en filtert stof en andere deeltjes. Een hoge luchtvochtigheid ondersteunt de groei van schimmels en bacteriën die bij deze bewerkingen natuurlijk moeten worden voorkomen. Aangezien DOWCAL™ N- en DOWCAL™ 100-vloeistoffen gemakkelijk opnieuw geconcentreerd kunnen worden, zijn ze zeer zuinig in toepassingen voor vochtigheidscontrole.

 

Neem contact op

TELEFOON +31.43.711.0100 

Loading...