Wat is ethylcellulose?

Natuurlijk voorkomende cellulose bestaat uit een zich herhalende structuur van anhydroglucose-eenheden die elk drie reactieve hydroxylgroepen bevatten.  Bij de productie van ethylcellulose worden deze reactieve hydroxylgroepen omgezet in ethyl-ethergroepen om een van cellulose afgeleid polymeer te verkrijgen met toegevoegde hydrofobiciteit die nuttig is in vele industriële toepassingen.

Ethylcellulose in speciale coatings

Ethylcellulose polymeren bieden een unieke combinatie van eigenschappen die bijzonder nuttig zijn in een verscheidenheid van speciale coatingtoepassingen om de duurzaamheid en efficiëntie te verbeteren.  Enkele veel voorkomende speciale coatingtoepassingen waarbij ethylcellulose bijzonder nuttig is, staan hieronder vermeld.

Hittebestendige coatings

Ethylcellulose is oplosbaar in de meeste warme polymeren, oplosmiddelen en olie- en wasmengsels die in hotmeltformuleringen worden gebruikt en is ook zeer thermoplastisch.  Toevoeging van ethylcellulose aan hitteverzegelende coatings leidt tot een verhoging van de green hechtsterkte, hetgeen vooral nuttig is bij toepassingen waarbij spanningen worden uitgeoefend op een pas verzegelde verbinding.

Coatings op papier

Ethylcellulose wordt vaak gebruikt in dunne-film coatings voor papier vanwege de combinatie van flexibiliteit en taaiheid.  Papiercoatings op basis van ethylcellulose bieden ook een goede glans, blokkeerweerstand en uitstekende weerstand tegen waterdamptransmissie.

Coatings voor glas

Ethylcellulose werkt ongelooflijk goed als reologie-modificator en tijdelijk bindmiddel voor glascoatings.  Bij gebruik in glascoatings helpt ethylcellulose om de initiële hechtsterkte te verbeteren en wordt vervolgens verwijderd door verhitting.  Ethylcellulose verbrandt schoon bij verhitting en laat geen residu achter dat de hechting op lange termijn aan glas kan verstoren.

ETHOCEL™ Ethylcellulose

ETHOCEL™ ethylcellulosepolymeren worden vervaardigd volgens de hoogste kwaliteitsnormen en bieden de hoogste zuiverheid en consistentie van batch tot batch van alle in de handel verkrijgbare ethylcellulose. Een reeks ETHOCEL™-kwaliteiten is beschikbaar voor gebruik in speciale coatingtoepassingen om de algemene duurzaamheid van de coatingformule te verbeteren.
 

Aanbevolen ETHOCEL™ kwaliteiten voor coatings
 

Formuleringen met ETHOCEL™

De viscositeit en filmeigenschappen van ETHOCEL™ oplossingen zijn sterk afhankelijk van de oplosmiddelen die in het systeem worden gebruikt.  Zo zijn oplossingen van ETHOCEL in aromatische koolwaterstoffen zeer viskeus, terwijl oplossingen van ETHOCEL™ in methanol of ethanol een veel lagere viscositeit hebben bij eenzelfde vaste stofconcentratie.  In dit voorbeeld is het ook belangrijk op te merken dat films gevormd met ETHOCEL™ in primaire alcoholen zeer bros zijn en niet typisch commercieel bruikbaar. De viscositeit en filmeigenschappen van ETHOCEL™ Std. 10 in courante solventen worden hieronder ter vergelijking vermeld.
 

Viscositeit en filmeigenschappen van ETHOCEL™ in diverse oplosmiddelen
 

  Solvent
  Viscosity
  Specific Gravity
  Yield Point
  Elongation
  n-Butanol
  1900 mPa·s
  0.848
  425 kg/cm²
  6%
  Butyl Acetate, 90%
  590 mPa·s
  0.901
  430 kg/cm²
  7%
  Ethanol, Formula 30
  560 mPa·s
  0.850
  *
  *
  Ethyl Acetate, 99%
  360 mPa·s
  0.924
  440 kg/cm²
  9%
  Ethylene Dichloride
  470 mPa·s
  1.238
  420 kg/cm²
  5%
  Methyl Ethyl Ketone
  320 mPa·s
  0.845
  428 kg/cm²
  7%
  Toluene
  1930 mPa·s
  0.890
  440 kg/cm²
  12%
  80-20 Toluene-Ethanol
  260 mPa·s
  0.887
  440 kg/cm²
  7%
In vele formuleringen zijn de meest praktische solventen voor ETHOCEL™ mengsels die de laagste viscositeit bieden consistent met goede filmeigenschappen en die een geschikte verdampingssnelheid hebben.  ETHOCEL™ is ook zeer compatibel met andere componenten in coatingformules zoals pigmenten, kleurstoffen, antioxidanten en de meeste modificerende polymeren.
 
Als u specifieke formuleringsvragen hebt, is ChemPoint er om u te helpen.  Neem vandaag nog contact met ons op om een coating industrie expert te spreken over uw volgende speciale coating formulering.

Ontvang een voorbeeld

EMEA +31 43.711.01.00

Loading...