ChemPoint - Product ArticlesChemPoint - Product Articles

  Het belang van viscositeit

  De viscositeitseisen van een homecare formulering kunnen drastisch variëren, afhankelijk van de toepassing, en is vaak van cruciaal belang voor zowel de prestaties als de perceptie van het product door de consument. Verdikkingsmiddelen en additieven voor reologiecontrole worden meestal gebruikt in huishoudelijke verzorgingsproducten om de formuleerders precieze controle te geven over de viscositeit en het "gevoel" van het eindproduct.

Overwegingen bij de keuze van een verdikkingsmiddel

Compatibiliteit

Het indikken van huishoudelijke verzorgingsproducten vormt een unieke uitdaging voor formuleerders.  Vaak zijn deze formules zeer zuur of basisch en bevatten ze oxidatiemiddelen en oppervlakte-actieve stoffen die onverenigbaar kunnen zijn met verdikkingsmiddelen.  Het selecteren van een verdikkingsmiddel dat compatibel is met deze uitdagende omgevingen is van cruciaal belang voor het produceren van oplossingen met een consistente viscositeit en een goede helderheid van de oplossing.
 

Reologie
 

De reologie, of hoe een oplossing zich onder afschuifspanning gedraagt, is ook een belangrijke eigenschap waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van een verdikkingsadditief.  In veel huishoudelijke verzorgingstoepassingen is een dikke viscositeit vereist om het product te laten kleven, de tijd te laten staan of om een luxueus gevoel te geven.  De hoge viscositeit kan er echter voor zorgen dat thuisverzorgingsoplossingen moeilijk te doseren of over oppervlakken te verdelen zijn. Door een verdikkingsmiddel te kiezen dat een pseudoplastische (afschuifverdunnende) reologie biedt, kunnen viskeuze formules worden vervaardigd die gemakkelijk kunnen worden gedoseerd en verspreid.
 

Concentratie
 

De hoeveelheid verdikkingsmiddel die nodig is om de gewenste viscositeit te bereiken kan een grote rol spelen in de kosten van de formulering.  Idealiter wordt het verdikkingsmiddel gekozen dat de gewenste viscositeit oplevert bij de laagste gebruikshoeveelheid.
 

CELLOSIZE™ Hydroxyethylcellulose - Het ideale verdikkingsmiddel

CELLOSIZE™ is een reeks niet-ionische, in water oplosbare hydroxyethylcellulosepolymeren die doeltreffende verdikkingsmiddelen zijn voor huishoudelijke formules op waterbasis, zoals vloeibare handzeep, toiletreinigers, waspoeder, verticale oppervlaktereinigers en diverse andere.  De kenmerken en voordelen van CELLOSIZE™ hydroxyethylcellulose als verdikkingsmiddel in huishoudelijke formules zijn vermeld in de onderstaande tabel.
  KenmerkVoordeel

  Breed scala aan molecuulgewichten

  Maakt nauwkeurige controle van viscositeit mogelijk, van dunne oplossingen tot gels.
  Goede chemische compatibiliteitGemakkelijk te formuleren met de meeste oppervlakte-actieve stoffen, oplosmiddelen, gommen en harsen.  Produceert stabiele oplossingen met een goede helderheid.
  Pseudoplastische reologieCreëer viskeuze oplossingen die goed kleven, minder druipen en ro crèmiger aanvoelen en die gemakkelijk te doseren en over oppervlakken te verdelen zijn.
  Niet-ionischKan in formules zowel kationogene als anionogene oppervlakteactieve stoffen en zouten weerstaan.
  pH StabiliteitStabiel van pH 2-12.  Produceert een stabiele viscositeit in zowel zure als basische systemen, wat de formulering flexibel maakt.
  ViscositeitsstabiliteitVerbetering van de houdbaarheid en vermindering van de verwijdering van vervallen / niet meer gespecificeerde producten.
   
  Laag gebruikspercentageAanbevolen gebruikspercentages variëren van 0,5 - 2,0%.  Verbeterde efficiëntie en lagere formuleringskosten.

Hoe CELLOSIZE™ te gebruiken

Hydroxyethylcellulose polymeren zijn hygroscopische poeders die zullen agglomereren en klonteren wanneer ze aan water worden blootgesteld als ze niet goed worden gedispergeerd.  Dit kan leiden tot klonterige inconsistente oplossingen.  Om dit te voorkomen worden de CELLOSIZE™ polymeren vernet om de hydratatie te vertragen en een goede dispersie mogelijk te maken.  De hieronder beschreven procedure wordt aanbevolen om stabiele homogene oplossingen van CELLOSIZE™ te maken.
 
 • CELLOSIZE™ moet onder agitatie worden toegevoegd aan een oplossing met een pH van 7,0 of minder
 • Laat CELLOSIZE™ grondig in de oplossing dispergeren
 • Als de oplossing eenmaal gedispergeerd is, kan de hydratatie worden versneld door de pH aan te passen aan het alkalische bereik of door de temperatuur te verhogen.
 • Zodra de hydratatie is voltooid en de beoogde viscositeit is bereikt, kan de oplossing worden bijgesteld tot een pH tussen pH 2-12 zonder noemenswaardig effect op de viscositeit


Een type CELLOSIZE™ kiezen
 

CELLOSIZE™ hydroxyethylcellulose polymeren variëren in molecuulgewicht en moeten worden geselecteerd op basis van de gewenste viscositeit en de vloei-eigenschappen van de oplossing.  De Brookfield-viscositeit van verschillende CELLOSIZE™ -kwaliteiten bij 2% in water staat hieronder vermeld.
De concentratie van CELLOSIZE™ kan worden aangepast aan de exacte viscositeitsvereisten van een formulering.  Bovendien kan dezelfde viscositeitsdoelstelling worden bereikt met verschillende concentraties van verschillende kwaliteiten. Zo leveren een 1 %-oplossing van QP-30000H en een 3 %-oplossing van QP-300 beide een viscositeit van 1500 cP op, maar de vloei-eigenschappen van de oplossingen zijn drastisch verschillend.  In het algemeen geven oplossingen van CELLOSIZE™ met een groot molecuulgewicht een meer pseudoplastische reologie. 

Ontvang een monster

Telefoon +31 43.711.01.00

Loading...